(0)Item

Нямате продукти в кошницата.

Всичко за банята!

Телефон +359896 76 67 19

Магазин Пловдив

Рекламации и Замяна

Замяна се извършва в случай , че размерът на поръчаната и получена стока се окаже несъответстващ, клиентът има възможност да замени закупената стока в срок до 7 дни от получаването , при условие че върнатата стока е неизползвана, чиста, без странични миризми (като кремове, парфюми или цигарен дим) и в оригинална опаковка.

Клиентът има право да замени закупена стока с избран продукт от магазина, като във формуляра за рекламации трабва да отбележи, че иска замяна на продукта с друг. В този случай клиентът трябва да направи нова поръчка в магазина , като отбележи, че става въпрос за замяна. Всички въпроси, свързани със замяната и стойностите на продуктите, могат да бъдат доуточнени чрез имейл или на нашите телефони за контакти.

Стоката трябва да бъде обезопасена от повреждане по време на транспорта и изпратена на адрес:

Магазин София Амичи Керамика гр. София, бул. България 81 А, маг 1 или Магазин Пловдив гр. Пловдив, бул. Васил Априлов 124 за магазин AMICI Ceramica - Стилна Баня

"Амичи Груп" ООД

Към пратката трябва да бъдат приложени:

1. Доказателство за покупката във вид на стокова разписка, получена заедно с поръчката.

Ако не бъдат спазени описаните условия, замяната няма да може да бъде извършена.

Ако нямаме желания от Вас размер в момента, можем да поръчаме съответния размер при доставчиците ни (необходимо време за доставка: 2 календарни седмици), да заменим стоката с друг артикул или да върнем сумата. Когато клиент иска да замени стока с друга, по-скъпа от тази, която връща, amiciceramica.com ще информира клиента за размера на необходимото доплащане след получаването на рекламираната пратка.

Пратката с върната стока, която поради неподходяща опаковка се е повредила по време на транспорта, ще бъде върната на клиента за негова сметка. Старателно опаковайте пратките, за да осигурите запазването на стоката по време на транспорта.

Пратки с върната стока, които поради неподходяща опаковка са били повредени при транспортирането, ще бъдат връщани на клиента за негова сметка. Молим да не забравите старателно да опаковате и да осигурите целостта на пратката.

За всички продукти, закупени от "Разпродажби" или в Промоции, Специални оферти и Акции може да се извърши замяна за друг продукт, но сумата за тях не може да бъде възстановена!

За всякакви допълнителни въпроси можете да се обръщате към "Отдел обслужване на клиенти".